Historia, kultur och arkitektur i Sverige
The United-trinity - George Best, Denis Law, Bobby Charlton

Tipsextra fick svenskarna att älska den engelska fotbollen

För många fotbollsintresserade svenskar är fotbollen i England den som man håller allra högst. Många har sitt favoritlag i Premier League eller någon av de lägre divisionerna och många följer den engelska fotbollen mycket ingående. I dag är fotbollsresor till England en mycket stor turistattraktion bland svenska fotbollsintresserade och varje år går mängder av resor till de engelska arenorna för att se just det där fotbollslaget spela match. Fotbollsresor från Sverige är ofta relativt dyra och ihopsatta i olika paket, men en sann anglofil* har inga problem att betala flera tusentals kronor för en fotbollsresa till Premier League.

Favoritlagen i England upptäcktes på tv

Hur föddes då denna stora fascination för engelsk fotboll i Sverige? De allra flesta brukar peka på fotbollssändningarna i Sveriges Television som gick under namnet ”Tipsextra”. Dessa började sändas i Sverige 29 november 1969, med matchen mellan Wolverhampton Wanderers FC och Sunderland AFC som den allra första tv-sända engelska fotbollsmatchen i Sverige. Från den dagen föddes traditionen med engelsk fotboll klockan 16.00 (svensk tid) på svensk tv. Matcherna som sändes spelades i Division 1 (dåvarande högsta serien), Division 2, FA-cupen och Ligacupen.

Lars-Gunnar BjörklundNär man frågar fotbollsintresserade varför de håller på just det eller det laget så är ofta svaret ”det är på grund av Tipsextra”. Många var de svenskar som fastnade för Liverpool, Manchester United, Arsenal eller de i dag mer anonyma Notts County, Norwich eller Sheffield Wednesday just på grund av lördagsmatcherna i Sveriges Television. Det var Lars-Gunnar Björklund (bilden) som introducerade den engelska fotbollen på svensk tv och var också inblandad i sändningarna under många år framöver.

De två lag som visades flest gånger under alla år på SVT var Liverpool och Manchester United, som båda visades 65 gånger. Kanske en anledning till att just dessa två lag i dag är bland de mest populära engelska lagen i Sverige.

En anledning till Tipsextras popularitet var kopplingen till Svenska Spels Stryktipset som hade de engelska matcherna på kupongen och de som hade spelat kunde då spela och följa matcherna direkt på lördagen. Att matcherna på Stryktipset sedan började spridas över fler speldagar än enkom lördagar tros vara en anledning till att Tipsextra tappade i popularitet.

The United-trinity - George Best, Denis Law, Bobby Charlton

Manchester United-trion George Best, Denis Law och Bobby Charlton var givna Tipsextra-favoriter på 1960- och 1970-talet. I dag är statyn av dem ett måste att se för alla som gör en fotbollsresa till Old Trafford.

Ett helt annat utbud av fotboll i dag

SVT sände Tipsextra från 1969 till 1995 och efter det tog Canal+ över sändningarna från Premier League. I dag visas ligan på Viasat Sports kanaler. Formatet fortsatte efter SVT:s avslut några år på TV4, under namnet Tipslördag.

I år är det alltså 45 år sedan den engelska fotbollen tog steget in i både svenska vardagsrum på svenska hjärtan. För fem år sedan firades detta på SVT genom en historisk visning av matchen mellan Manchester United och West Bromwich Albion från 1978. Därefter visades återigen en match från Premier League i SVT, då de sände Manchester City – Hull City.

I dag har mediebilden blivit så förändrad och den fotbollsintresserade kan se exakt vilka matcher den vill, från hela världen. Men då, för 45 år sedan, var det helt annorlunda och vad Tipsextra innebar för det svenska fotbollsintresset förstår nog alla. Arvet efter Tipsextra lever vidare i alla fotbollsintresserades hjärtan och kanske varje gång som en svensk sätter sig i ett flygplan för en fotbollsresa till England.

* En anglofil är en person som inte är engelsk, men som har ett stort intresse för och identifierar sig med engelsk kultur, till exempel just engelsk fotboll. 

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *