Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Sugen på att jobba extra?

Ska du plugga i höst och vill ha möjlighet att jobba extra? Du är inte ensam, att jobba extra är närmast en regel än ett undantag om du läser på högskola eller universitet.

De flesta studenter får ofta en smärtsam upplevelse vad bostadsbrist innebär. Det gör att hyrorna trissas upp, vilket förvisso är helt naturligt i populära städer, men samtidigt att en stor del av både studiebidrag och studielån snabbt äts upp av höjda utgifter. För att klara vardagen med bokinköp, matinköp, räkningar och nöjen så är det nästan ett måste att gå in någonstans och jobba extra.

Det finns ganska många ställen som söker personal, framför allt butiker som ofta vill ha personal på helger. Det här är också en fördel eftersom lönen inom handels är dubbel efter klockan 12 på lördagar och hela söndagarna. Jobbar du därför 10 till 18 med en timmes lunch både lördag och söndag så betyder det i runda slängar runt 3000 kronor extra före skatt för en helgs jobb. Perfekt extraknäck, eller hur?

Ett annat sätt som jag har sett är att bli återförsäljare åt företag. Det innebär att du kan jobba extra när du själv känner för det och själv har tid. Du behöver inte ha öppet vissa timmar av dygnet, utan du kan jobba extra en natt eller en helg, lite beroende på hur din övriga belastning ser ut. Ett sådant företag är Alpnaering, som säljer hälsoprodukter och som söker personer som vill jobba extra. Du har förutom din egen rabatt även en förtjänst på allt som du säljer. Också ett perfekt sätt att jobba extra för dig som är student.

Att jobba extra kan också innebära problem. Tänk bara på att du inte får tjäna hur mycket som helst utan att CSN lägger sig i. Det finns en övre gräns, och har du jobbat mycket under sommaren och sedan fått lönen utbetald under andra kalenderhalvåret, så räknas detta som inkomst just det kalenderhalvåret – även om du har jobbat under exempelvis maj och juni. Går du över denna gräns när du jobbar extra finns det en risk att du krävs på pengar från CSN, pengar som de har betalat ut men som du tvingas ge tillbaka eftersom du har tjänat för mycket. Tänk bara på detta.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *