Historia, kultur och arkitektur i Sverige
Pennor med tryck

Pennans historia – från fjäder till pennor med tryck

I slutet av 1800-talet dök skrivmaskinen upp på kontoren och i hemmen. Men innan dess hade alla texter skrivits med penna. Tro det eller ej, ungdomar! Trots att uppfinningar har kommit och gått så används fortfarande pennan flitigt. Det dyker hela tiden upp nya modeller på marknaden och under 2000-talet har det blivit oerhört populärt med reklampennor. Alltså pennor med tryck som används i reklamsyfte för att marknadsföra ett företag.

Just ordet penna kommer ursprungligen från det latinska ordet för fjäder. Som ni säkert vet så användes fåglarnas fjädrar som pennor (inga pennor med tryck där inte). Romarna använde fjädrar redan på 300-talet efter Kristus. Men ni ska inte tro att det var den första pennan. Nej arkeologer har hittat egyptiska stenreliefer som daterats till 2600 f.kr. På dessa tavlor skrev man med vasspennor (en teknik som användes fram till medeltiden).

Den kanske kändaste pennan, blyertspennan, dök upp först på 1560-talet då en stor mängd svart grafit hittades i norra England. Grafiten gick att skriva med och vips så var blyertspennan uppfunnen. Sedan dess har små förändringar skett. Men blyertspennans grundstomme är densamma. Fantastiskt va?

1888 söktes det första patentet för en kulspetspenna i USA. De kommande femtio åren utvecklades en rad olika modeller med olika utseenden. Men det skulle dröja några år tills de ungerska bröderna Laszlo hittade en variant som faktiskt var hållbar och uppfyllde alla syften som en kulspetspenna behövde ha. Det är den pennan vi känner idag. Och den penna som idag ofta används som reklampenna, alltså en penna med tryck.

Visste du att den franska tillverkaren Bic har tillverkat mer än 100 miljarder exemplar av sin kändaste modell Bic Cristal. Den räknas såklart också som världens mest sålda penna (föga förvånande)

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *