Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Nordbor vars resor upptäckte världen

Leif Eriksson upptäcker Amerika

Christian Kroghs målning Leiv Eiriksson oppdager Amerika från 1893.

Christofer Columbus brukar ofta omnämnas som den som upptäckte Nordamerika, då han 1492 trodde att han hade nått en västlig rutt till Indien från Europa, men istället hamnade i Nordamerika. Men Columbus var inte först, även om han var tidig. Den som med största sannolikhet var allra först var istället islänningen Leif Eriksson, troligen så tidigt som år 1000.

Leif Eriksson var son till Erik Röde, också han upptäcktsresare. Efter att ha blivit dömd fredlös gav sig Erik Röde ut på en treårig resa västerut från Island, under vilken han upptäckte och namngav Grönland. Sonen Leif var också han upptäcktsresare och gick i son fars fotspår västerut. Leif Eriksson seglade från Grönland till en ö han kallade för Helluland och sedan det han kallade Markland, i dag Labrador. Han nådde sedan även vad han kallade för Vinland, vilket troligen är det som i dag heter Newfoundland.

Det finns dock en annan isländsk sjöfarare, Bjarne Herjolfsson, som några år tidigare – runt 986 – såg den nordamerikanska kusten men valde att inte landstiga utan berättade endast om vad han sett när han kom hem till Grönland. Där sålde han sedan sitt skepp till Leif Eriksson, som gav sig ut på sina resor med samma skepp.

Leif Erikssons resor finns beskrivna i Erik Rödes saga och Grönlänningasagan. 1964 utsåg den amerikanska kongressen den 9 oktober till Leif Erikson Day, en dag som uppmärksammar de nordiska upptäckarna och det rika nordiska inflytandet i amerikansk kultur och utveckling.

Gruppresor vårt sätt att se världen

Resandet i dag skiljer sig givetvis markant från tiden då Leif Eriksson upptäckte Nordamerika. På den tiden skedde upptäckterna för hela mänsklighetens utveckling, i dag vill vi upptäcka för att utvecklas personligen och se mer av den världen vi redan känner till men kanske inte har sett. Därför gör vi nordbor fortfarande långa resor och gruppresor för att upptäcka världen och se dess tjusning och prakt med egna ögon. Det nämnda Grönland är till exempel ett populärt resmål för just gruppresor, men det finns också många andra för oss exotiska platser dit gruppresor är populärt. Bland dessa finns givetvis Afrika, Sydamerika och Australien/Nya Zeeland.

Vi behöver resorna för att utvecklas och få nya influenser och av erfarenhet brukar resorna alltid bli bättre i grupper där upplevelsen kan delas av flera och njutas av ur olika perspektiv. Med hjälp av professionella och erfarna researrangörer blir gruppresorna ett välplanerat och mycket innehållsrikt sätt att upptäcka världen.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *