Historia, kultur och arkitektur i Sverige

När blev tiden det viktigaste vi har?

Solur

Tid är pengar.
Inget är som väntans tider.
Ju förr, desto bättre.
Tiden läker alla sår.

Det finns massor av ordspråk och uttryck om tiden. Denna ständiga tiden. Ibland känns det som att tiden är det viktigaste vi har det. Det är tiden som vi hänger upp allting på, tiden som skapar möjligheter och problem. Men när blev tiden egentligen så viktig i våra liv?

Tidmätning är en av människans äldsta uppfinningar. Mätningar av solens skugga med hjälp av ett solur har gjort sedan åtminstone 3 000 f.Kr. och därefter har tidmätningen utvecklats. Det är dock oklart när de första mekaniska urverken uppfanns, men det går åtminstone att konstatera att ett ur med kugghjul uppfanns i England runt 1280. Uret byggdes sedan på med en fjäder och blev ett fickur och utvecklingen har sedan fortsatt stadigt framåt. Det första radiostyrda uret fick patent 1967.

Armbandsurens genombrott

Armbandsuren slog igenom på 1800-talet och till att börja med avsedda för kvinnor, under en tid när männen hade fickur. Det var i samband med första världskriget som armbandsuren även blev populära och började massproducerades. Soldaterna i kriget använde uren och efter krigets slut började massproduktionen av dessa nya och populära accessoarer.

Det första digitala armbandsuret kom 1972 och i dag är uren både vanliga och populära. Armbandsuren används givetvis fortfarande för att visa tiden men de har också blivit populära som en renodlad accessoar, bara därför att de är vackra (och i många fall dyra). Ett exempel på ett sådant exklusivare märke är klockor från Certina, ett schweiziskt märke som står för kvalitet och högsta standard.

Det vi kan konstatera är att tiden helt enkelt alltid har funnits med oss och blivit en kulturbärare i vårt samhälle. Givetvis kommer vi alltid ha tiden med oss och frågan är om dess betydelse någonsin kan minska. Går det att ha ett samhälle som inte byggs upp av tiden och tidens kraft?

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *