Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Maskerad

maskeradmask

Vad är maskerad?

Maskerad är någon form av tillställning; en fest, ett kalas, en dans eller något liknande. Det som skiljer maskerader från vanliga fester, kalas och danser är att alla gäster, värdar och alla som överhuvudtaget finns på plats ska på något sätt vara utklädda. Vanligtvis används maskeradkläder av något slag. Enligt traditionen är anledningen att dölja sitt ansikte eller i alla fall delar av det för att på så sätt dölja för andra vem man är. Nu för tiden är dock maskeradkläderna mycket mer komplicerade och avancerade än förr. Hos Fantasikompaniet kan du få en idé om hur pass stor variation maskeraddräkter har i dagsläget.

Historia

Maskeradens historia har dock ett annat ansikte. Masker och även utkädnader i stort användes främst för att skydda en mot onda andar och andra onda krafter. Maskerna hade ofta ett skräckinjagande utseende och hade då den effekten att de onda krafterna höll sig på avstånd. Det finns stora likheter till många andra riter i kulturer runt om i världen. Ett exempel är hur indianstammar dansar runt lägereldar med gräsliga masker. De försöker helt enkelt hålla onda andar borta från lägret. Den maskerad som vi nu för tiden använder oss av härstammar dock mer ifrån Frankrike. Maskerna var då mer av en accessoar än något annat.

En stor och välkänd historisk händelse utspelade sig på en maskerad 1792 i Stockholm. Sveriges konung Gustav III hade under många år skapat sig fiender inom landet genom att knyta mer och mer makt till sig själv. Detta visade sig vara för mycket för tre gäster till maskeraden. Dold bakom sin mask tog någon fram sitt vapen och sköt konungen mitt i maskeraden. De fyra personer som planerat och utfört mordet var Ankarström, Ribbling, Liljehorn och Horn. Händelsen har fått extra mycket uppmärksamhet i den svenska historian på grund av att mordet skedde på just en maskerad.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *