Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Jakten på den svenska skogens konung

Sedan en vecka tillbaka är det tillåtet att jaga älg i de norra delarna av Sverige. Om en dryg månad inleds sedan älgjakten i resten av landet. Älgjakten är en tradition med långa anor i Sverige, som får massor av svenskar att varje år spara en semestervecka till oktober för att kunna delta på årets älgjakt i hoppet om att sänka den där tolvtaggade tjuren.

Älgtjur

400 000 älgar i Sverige

Älgen har funnits i Sverige sedan urminnes tider och redan runt år 1000 fanns det uppskattningsvis cirka 100 000 älgar i Sverige. Redan då jagades älgen, men det var inte förrän i slutet av medeltiden som utvecklingen av eldvapen tog fart och jakten blev mer effektiv. Gustav Vasa införde under 1500-talet en lagstiftning i syfte att begränsa jakten på älg. Jakten utbreddes sedan under de kommande seklerna och under 1700-talet var nästan alla hovdjur utrotade, först på grund av tjuvjakt och sedan när bönderna fick jakträtt.

Älgstammen repade sig under slutet av 1800-talet och gick sedan upp och ner under 1900-talet. Jakten har i omgångar begränsats och nådde sin kulmen 1982, då hela 170 000 älgar sköts av. I dag finns det cirka 300 000 – 400 000 älgar i Sverige och av dessa skjuts cirka 100 000 varje höst. Sverige är det land i världen med den kanske mest utbredda älgpopulationen och djuret, ofta kallat skogens konung, har blivit en nationalsymbol för vårat land.

ÄlgskyltÄlgen har blivit en populär turistattraktion i Sverige, både för inhemska och utländska turister. De återkommande stölderna av vägskyltar som varnar för älg och utbredningen av så kallade ”Älgsafaris” är tecken som tyder på djurets popularitet.

I Sverige är dock älgen även ett problem, framförallt i trafiken. Varje år sker 5 000 viltolyckor och ca 10 människor dör på grund av olyckor med älg. Älgar innebär också skador på skog och mark om populationen blir allt för utbredd.

Olika former av jakt

Dagens älgjakt har syftet att begränsa tillväxten av populationen, men sker också i stor utsträckning i rekreationssyfte. Älgjakt med skjutvapen kräver givetvis att du har tagit jägarexamen. Men det går också att delta i älgjakten utan att använda vapen, till exempel i drevkedjan. Drevjakt är nämligen en form av jakt där kedjan lockar fram älgar genom ljud till passkyttarna som står redo för att fälla älgen.

Den andra vanligaste formen av älgjakt är den med hundar, antingen lösa eller i band. Oavsett vilket handlar det om att låta hunden få korn på älgen i motvind och sedan markera detta för jägaren. Jägaren kan sitta placerad på ett pass och ta tillfället i akt när hunden markerar.

Årets älgjakt i södra Sverige inleds som vanligt den andra måndagen i oktober, vilket i år blir den 13 oktober.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *