Historia, kultur och arkitektur i Sverige
Kaffebönor

Innan du dricker nästa kopp kaffe – allt du behöver veta om kaffebönor

Nu för tiden vet de flesta att det kaffe vi dricker på morgonen kommer ifrån kaffebönor. Kunskapen om detta, och om kaffebönor i allmänhet, har säkerligen ökat sedan hushållen själva införskaffat maskiner som maler kaffebönorna. I samarbete med kaffeleverantören Pelican Rouge, ger vi er i dag allt ni behöver veta om kaffebönor.

Gröna och röda kaffebönor

Kaffebönor växer på träd i små samlingar. De är gröna när de är omogna och röda när de är mogna. De ser ut som vilka nötter som helst, hårda och inte alls inbjudande. Faktum är att mogna kaffebönor ser giftiga ut och inte kan man väl tänka sig att den ljuvliga dryck som tas fram genom bönorna kommer ifrån dessa små naturens verk. Men så är det alltså.

Skördas förhand

Att denna röda böna blir till den svarta drycken vi svenskar älskar mest av alla är inte så klurigt som det låter. Processen från kaffebönor till kaffekoppar är inte direkt komplicerad, men den tar lång tid och kräver noggrannhet och tålmodighet. Kaffebönor skördas alltså när de är röda till färgen, vilket vanligtvis sker endast en gång per år. När på året skördetiden är inne beror helt på var någonstans på jorden kaffebönorna växer. Det finns inga maskiner som skördar kaffebönor utan det är ett arbete som utförs för hand.

Kaffefilter

Kaffebönor på torkning

Kaffebönor måste genast förädlas eftersom de annars snabbt går förlorade utan sitt fäste i grenen. Det som sker efter skörden är att den frukt som kaffebönor ligger i behöver torkas. Detta kan ske på två sätt – ett som tar längre tid och ett som tar kortare tid. Den längre versionen fungerar som så att kaffefrukterna läggs ute i solen för att torka i cirka en vecka. Frukterna torkar då ut och kaffebönorna som ligger där inuti blir mer lättillgängliga.

Från 300 grader till våra kaffekoppar

Kaffebönorna skickas sedan runt jorden till den plats icke-morgonmänniskor behöver dem bäst. Där rostas dem i mycket höga temperaturer för att få sin rätta form och konsistens. I nästan 300 grader fördubblas kaffebönornas storlek och de blir hårda och goda. Det är viktigt att röra om bland bönorna så att de inte bränner vid. Därefter mals dem, numera mer och mer vanligt i hemmen, för att sedan blandas med varmt vatten och väckas oss på morgonen.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *