Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Historien bakom väggskyltar

De skyltar som sitter på väggar kallas väggskyltar, vilket är ganska självklart. Men det finns så många olika slags skyltar att man ibland inte vet vad för typ en specifik skylt är för någon. Dessutom kan skyltar vara i olika skylt-typer samtidigt. Reklamskyltar och väggskyltar går att kombinera, även om det kanske inte är så vanligt. Då är namnskyltar och väggskyltar något mer vanligare.

Skyltar har troligtvis använts i alla tider. Vi har alltid velat förmedla budskap till andra genom att måla saker och skriva saker på ställen där folk tittar. En skylt är alltså det perfekta redskapet att göra detta på, och har varit så sen vi började tänka som människor. Eftersom väggskyltar sätts upp på väggar så är nog deras historia också lång.

Det finns som sagt en uppsjö av alla möjliga typer av skyltar. Vi har redan nämnt väggskyltar, namnskyltar och reklamskyltar. Hur alla dessa typer av skyltar fungerar kan man förstå på namnet. Väggskyltar sitter på väggar, namnskyltar har ett namn skrivet på dem och reklamskyltar är skyltar med reklam på. Hur enkelt som helst.

Men det finns också skyltar som inte är lika lätt att förstå. Skyltar som varnar för biologiska faror är en typ av skylt som alla borde veta hur de ser ut. Ändå är det så att många inte gör detta. Man förstår ofta att det är en skylt som visar att en fara finns i närheten, att skyltens uppgift är att varna. Men att det är biologiska faror är mindre klart. Denna typ skylt är alltid svart och gul, detta eftersom det är de två färgerna som kombinerat är enklast för hjärnan att at in. Det är ofta en figur i mitten som visar att det är en biologisk fara. Ingen text är nödvändig. Vi ska förstå. Om du inte gjorde det innan så gör du det nu, superbra!

Andra slags skyltar som vi alla ständigt exponeras inför är väg skyltar i trafiken. Du vet de där skyltarna som exempelvis säger åt oss att köra i en viss hastighet, att stanna här, att inte köra där och en massa andra regler och tråkigheter. Men det är tur att de finns, precis som väggskyltarna. Utan dem hade folk inte vetat vem som satt innanför dörren.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *