Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Dörrhandtag

På varje dörr finns något slags dörrhandtag. Dessa har funktionen att öppna och stänga dörrar. Detta är dess huvudsakliga syfte. Men utöver detta finns andra saker att ställa sig tillrätta med.

Vad för slags material vill du ha ditt handtag i? Det är absolut vanligast att dörrhandtag är gjorda av någon slags metall. Detta har många fördelar, men framförallt är de gjorda av metall så att de inte går sönder. Ska du ha handtaget på utsidan av en ytterdörr krävs en mer tåligt och kraftigt handtag. Slitaget blir mycket hårdare under åren, och det krävs ett mer bastant handtag för att det ska hålla.

På vissa dörrar vill man ha lås. Exempelvis ytterdörrar eller innedörrar som går till toalett eller andra privata rum. På ytterdörrar är det rejäla lås som gäller. Du borde ha ett välkänt lås som har testats och som man vet fungerar. På ytterdörrar är det nyckellås som gäller från utsidan. På insidan kan man ha nyckellås men det är vanligt med ett lås man kan vrida på utan nyckel. Detta förenklar mycket när du ska låsa en dörr till exempel om natten. Du slipper springa efter en nyckel utan kan låsa direkt med handen. Sådana lås är oftast de lås man har på innerdörrar. Man låser efter sig på toaletten, men slipper gärna att bära med sig en nyckel.

Det finns mängder med olika typer av handtag. För många är det en fråga om stil och inredning, och att välja dörrhandtag kan vara en svår fråga. Speciellt om man vill inreda hela huset på ett speciellt sätt. Snidade handtag i olika mönster har varit populärt under perioder. Hur de dessutom har förändrats i mönster, form, storlek och annat är intressant bara det. Hur du vill ha ditt handtag är helt upp till dig dock. Vanligt är att bara ha ett helt neutralt handtag som inte sticker ut alls. Det kanske är något annat som ska sticka ut i ditt hem, inte handtagen. Kanske dörren i sig är formad i ett vackert mönster, eller du kanske har detaljer som framhäver tillräckligt mycket att du kan skippa de extraordinära handtagen som finns på marknaden.

Bovallsdörren i Bovallstrand, strax utanför Göteborg säljer både dörrar men har också väldigt många olika slags tillbehör så som dörrhandtag, lister med mera. Besök deras hemsida www.bovalls.com eller ta bilen och åk dit och plocka direkt från deras lager.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *