Historia, kultur och arkitektur i Sverige

De olika skrivborden i Vita Husets Ovala Rummet

Alla känner väl till Ovala Rummet (Oval Office) i Vita Huset där USA:s president har sitt kontor. Ovala Rummet är ett närmast mytiskt och säreget rum i Vita Huset och har varit skådeplatsen för många viktiga händelser genom historien. Rummet stod färdigt 1909 och ligger i den västra flygeln av Vita Huset. En stor del av rummet brann den 24 december 1929 och det Ovala Rummet byggdes därefter om.

Den sittande presidenten bestämmer inredningen i Ovala Rummet och varje president väljer egen matta, eget draperi samt vilka tavlor och möbler som ska finnas i rummet. Viktigast av allt är givetvis valet av presidentens skrivbord och konferensbord.

Harry Trumans inredning med Theodore Roosevelts skrivbord

Harry Trumans inredning med Theodore Roosevelts skrivbord.

Sju presidenter med Roosevelts skrivbord

Sedan 1909 har sex olika skrivbord använts av 18 olika presidenter i Ovala Rummet, där det populäraste är det så kallade The Theodore Roosevelt desk. Skrivbordet användes först av Theodore Roosevelt innan Ovala Rummet byggdes och stod färdigt 1903 under Roosevelts administration. 1909 tog hans efterträdare William Howard Taft skrivbordet i användning och därefter var det valet för ytterligare fyra presidenter i rad.

Efter den nämnda branden 1929 valde Herbert Hoover att byta skrivbord och använde istället ett bord som kallas för Hoover desk. Theodore Roosevelt desk gjorde comeback därefter och har totalt använts av sju presidenter, vilket alltså gör det till det mest populära.

Barack Obama vid Resolute desk

Barack Obama vid Resolute desk.

Resolute desk vanligt på senare år

På senare år har skrivbordet Resolute desk blivit det mest använda och totalt använts av sex olika presidenter. Bordet är en gåva från Storbritannien och överräcktes till USA redan 1879 och användes i olika former i Vita Huset, innan John F. Kennedy gjorde det till skrivbord i Ovala Rummet 1961. De senaste tre presidenterna Bill Clinton, George W. Bush och nuvarande Barack Obama har alla tre valt att använda Resolute Desk.

De övriga skrivborden är Johnson desk som endast använts av Lyndon B. Johnson; Wilson desk som var skrivbord för Richard Nixon och Gerald Ford; samt C&O Desk som användes av George H.W. Bush.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *