Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Arkitektur i betong

Betong är ett byggnadsmaterial som används till mycket, speciellt inom bygg av olika ting. Betong framställts genom en sammanställning av bergmaterial och cementpasta. Det vanliga bergmaterialet är ballast och cementpasta är en blandning av vatten och cement.

Ett byggnadsmaterial i klass

Betong är ett fantastiskt byggnadsmaterial, främst för dess beständighet samt hållbarhet. Utvecklingen av betong fortskrider och nu för tiden blandar man ner andra delar i betongen för att få fram önskade och positiva effekter. En av dessa tillsatsmedel som används är luftporbildande medel. Av detta medel bildas, för ögat osynliga, luftbubblor i betongen. När vatten övergår till is expanderar det, och på detta sätt har vatten i betongen ytor att göra det på. Betongen riskerar då mycket mindre att spricka vid kyla. Detta används bara på ställen där minusgrader förekommer, men andra tillsatser med andra egenskaper används på andra ställen i modern betong.

Att gjuta betonggolv

Betong används inte bara på vägar, utan också på mängder med andra byggnadsområden. Bland annat är det vanligt att göra golv av betong. Att gjuta betonggolv kräver mycket förberedelse. Beroende på vad för slags grund golvet har blir förberedelsen på olika sätt. Är huset byggt med krypgrund bör man ta fram alla golvbjälklag genom att ta bort alla golv eftersom dessa golvbjälklag behöver tas bort om man ska gjuta igen krypgrunden.

Beroende på hur välisolerat golvet behöver vara skiftar tjockleken på cellplasten. Befinner sig byggnaden på ett ställe med extrema väderförhållanden där temperaturen sträcker sig långt under nollan behöver denna givetvis vara tjockare. Tvärtom gäller där vädret aldrig blir kallt. I Sverige är den vanligaste tjockleken som används i villor 30cm.

Vid betonggjutning av golv behöver man också ha i beräkningen hur golvvärmen fungerar. Det finns olika sätt att värma upp golv, och de olika sätten bidrar till hur du gjuter golvet. Vattenburen golvvärme har på senare år blivit mer och mer populärt.

Har planlösningen förändrats innan gjutning av betonggolv, vid ombyggnad exempelvis, finns ytterligare detaljer att fundera över. Vart kommer de eventuella nya lasterna att vara? De ställena behöver ha mer betong under sig för en stabilare och mer hållbar situation.

Betongslipning

Betonggolv behöver också slipas för att vara vackert och behagligt. Detta går att göra själv, men kan vara ett svårhanterligt projekt för den oerfarne. Betongteam så som Stadax erbjuder många olika tjänster inom betonghantering, så också betongslipning. Söker ni efter hjälp med betongslipning kan ni läsa mer om deras tjänster de erbjuder. Stadax Betongteam kan givetvis gjuta betonggolv också, och i stort sätt med allt inom betonghantering.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *