Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Arbetshjälpmedel

Skador som uppstår i arbetslivet kan drabba alla, även om det är vissa yrken som är mer utsatta. För att göra ditt arbetsliv bekvämare, lättare och minska riskerna till onödiga skador finns det en mängd arbetshjälpmedel.

Det finns många hjälpmedel som fokuserar på att förbättra de ergonomiska brister som finns på många arbetsplatser.

Jämför man dagens yrken med  hur det såg ut för hundra år sedan så innebär dagens betydligt mycket mer stillasittande. Förr var vi ute hela dagarna och arbetade med våra kroppar och det är det som vi är byggda för. Vi mår inte bra av allt stillasittande.

Du åker bil till jobbet och sitter ner hela dagen, du sitter ner på lunch, du sitter i möten, du åker bil hem och när du väl är hemma är du så trött att du hamnar i soffan. Känner du igen dig? Hänt dig någon gång? När du väl kommer hem är du så trött i huvudet att du inte orkar röra på dig. Men trots tröttheten du känner har din kropp knappt fått röra på sig alls.

Med ett sådant jobb rekommenderas ett anpassningsbart skrivbord. Så att du kan variera mellan att sitta och stå. Det innebär mindre påfrestning för din rygg och låter din kropp få lite mer variation. En ergonomisk stol är också till stor fördel. Du kanske tycker att du har klarat dig hittills men det är ingen garanti för att din kropp kan fortsätta och må bra för all framtid. Ta kort pauser i arbetet du då ställer dig upp och går en runda, det kanske inte verkar som mycket men du kommer känna dig piggare och din kropp kommer att tacka dig.

Jobbar du med små barn blir det istället för stillasittande en hel del lyft varje dag. Ett sätt att minska på lyften är att göra de nödvändiga sakerna tillgängliga för barnen genom pallar och stegar. Skötbord o.dyl. bör vara höj- och sänkbara för att ge en bra och bekväm arbetsposition åt alla som jobbar där.

Jeltec i Norrköping är ett företag som har alla sorters arbetshjälpmedel, däribland skötbord i en modell anpassad för att passa alla människor.

Vår arbetsplats är ett ställe som vi spenderar stor mängd av vår tid på och övrig tid vill vi kunna ha friheten att ägna oss åt våra intressen. Låt inte tiden på din arbetsplats förstöra din fysiska hälsa och hålla tillbaka dig på din fritid.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *