Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Är det möjligt att gräva till Kina?

Grävande

Ibland är det roligt ur ett rent kulturellt logiskt perspektiv att fundera över sådana där saker man sa förr och vad som egentligen ligger bakom det. Typ, april april din dumma sill, eller varför polisen var en potatisgris. Eller det där om att man inte ska gräva för djupt, så att man hamnar i Kina?

Frågan är ju då, är det ens möjligt att gräva till Kina? Tittar man på en jordglob ser det ju inte som det, så det är ju väldigt konstigt att uttrycket ens har kommit till. Det ser ju mer ut som att man skulle hamna mitt ute i vatten någonstans i närheten av Nya Zeeland, om man nu grävde ett hål från Sverige, beroende på var i vårt avlånga land man börjar. Gräver man härifrån Stockholm så hamnar man dock i absolut ingenting, bortsett från en massa vatten. Så egentligen tycker jag att vi bara avfärdar det där med att gräva så djupt så att man hamnar i Kina.

Om vi tittar på vad som faktiskt skulle krävas för att kunna gräva ett så pass djupt hål så att vi hamnar på andra sidan jordklotet. (Och då kan jag faktiskt tänka mig att bortse från den oerhörda värma inne i jordklotet som man skulle få utstå om man grävde till andra sidan jorden). Det skulle ju krävas ett ordentligt, och framförallt ett professionellt, markarbete och markentreprenad för att kunna gräva ett så djupt hål. Med tanke på att jorden har en radie på cirka 6 300 km och en omkrets från Stockholm till Stockholm på cirka 40 000 km så är det ett antal spadtag man måste ta om man vill ta sig igenom hela jorden.

Och i så fall alltså hamna långt ute i något av världshaven.

Så nej, jag tycker att vi avlivar den där myten om att det går att gräva sig hela vägen till Kina. Eller myt och myt, det är en kulturell kvarleva bland föräldrar, precis som att tungan blir svart i fall man ljuger. Men med tanke på det orimliga i att gräva till Kina borde det vara föräldrarnas tungor som är svarta som synden…

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *