Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Använd linolja till gamla träbåtar

Linolja har mängder med användningsområden. Allt ifrån att använda den inom matlagning, att använda den i målarfärg, till att använda den som skydd mot rost. Linolja kommer ifrån linfrön som i sig kommer ifrån växten lin. Genom att pressa dessa frön utvinner man linolja.

Något som är populärt är att använda linolja till att vårda sin träbåt. Och förståeligt är det, resultatet är fantastiskt. Att använda linoljan till impregnering gör att båten kan hålla i upp till 100 år. Förmodligen ännu längre, men det är svårt att veta med säkerhet. Det finns en del olika varianter av linolja. Den sorten som allmänt används mest är rå linolja. Men även kokt linolja förekommer relativt mycket. Oljan tränger in i träet fantastiskt bra, samtidigt som den expanderar och på det sättet förhindrar vattnet från att tränga in. Den förbättrar ytskyddet också, genom att bilda ett lite segt skikt på träytan.

Var dock försiktig när du arbetar med linolja. Oljan har en egenskap som gör att den kan självantända. Det är framförallt den kokta linoljan som har högst riskfaktor för detta. Men oroa dig inte, det är inte båten din som kommer börja brinna i så fall, utan trasor och penslar som använts till att pensla och stryka oljan. Läs på lite innan du börjar använda linolja, just på grund av denna risk.

Söker du efter linolja så är Claessons riktigt duktiga på den fronten. Här kan du köpa olika sorters linolja och mycket annat som har med bevaring av båda hus och båt att göra. Gamalt hantverkskunnande är ibland överlägset dagens, vilket Claessons gärna berättar mer om. Besök deras hemsida på www.claessons.com och läs mer, beställ de varor du vill ha eller få tips på både det ena och det andra.

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *