Historia, kultur och arkitektur i Sverige

Publicerad av

november 1, 2013

Antikviteter

Det finns mängder av olika fritidsintressen som man kan välja att engagera sig i. Men ett som verkligen står för sig själv är att samla antikviteter. Antikviteter bär med sig en känsla av nostalgi och en uppskattning för de kulturarv som finns kvar.

Det vanligaste sättet att inhandla antikviteter har länge varit genom att gå på auktioner. På så vis har antikhandlare och andra intresserade då samlats för att bjuda högst på de bästa sakerna. På auktion finns förmånen att själv kunna titta över föremålet och det kan vara lättare att få en klar överblick över proportioner och hur det verkligen ser ut. Det är också mycket enklare att upptäcka eventuella skador eller om föremålet skulle vara en kopia.

De som är vana vid sådana auktioner kommer nog aldrig riktigt att släppa det helt och hållet. Men har man inget större intresse av att springa på auktion varje helg för att hitta den där speciella möbeln eller vad det nu är du letar efter, så går det att handla antikviteter via internet nuförtiden.

Ett tips när du ska handla online är att leta efter de hemsidor som säljer autentiska antikviteter till ett fast pris. På auktioner finns vanligtvis inte detta alternativ utan priset stiger beroende på vad det finns för intresse för föremålet. Det betyder att det finns en hel del pengar att spara på att handla via internet. En nackdel, som tidigare nämnts, är dock att du inte kan vara 100% säker på vilken kvalitet objektet är i.

En annan fördel med att handla online är att du kan välja att specificera din sökning på just den stil som du är intresserad av. Det innebär en stor förenkling av hela processen så du kan vara helt säker på att du får just de möbler eller objekt som hör hemma i din samling. Det flesta hemsidor är bra på att ha sidlänkar till tillhörande föremål. Att ha alla tillhörande möbler ger en skön autentisk känsla och kan också öka värdet på din samling.

Innan du köper något bör du kolla att föremålet är äkta och att du inte snubblat över en kopia. Ett sätt att säkerställa ett objekts äkthet är att kolla att det har repor eller liknande. En antikvitet har varit med så länge att det är rent ologiskt att den skulle ha klarat sig utan mindre skador. Kopior är vanligtvis välpolerade för att de ska se bra ut och ha en fin glans. Kopior är generellt sett inte värda att köpa.

Många antikhandlare som har varit med länge i leken har sagt till experter att de inte är helt övertygade om att använda antikvitetshemsidor. De vill kunna bedöma äktheten och kvaliteten själva. Hemsidorna gör sitt bästa för att dämpa dessa farhågor och erbjuder högkvalitativa bilder som är enkla att zooma in på.

Sammanfattningsvis så kan ett besök på en hemsida som specialiserar sig på antikviteter hjälpa dig att på ett snabbt och smidigt sätt, och till ett bra pris, få en bred samling av antika möbler att visa upp i ditt hem.


Surfa vidare på temat antikviteter

Svenska Antiknätet
Antikviteter till salu på Tradera
Antikviteter hos Kurt Ribbhagen i Stockholm

Kommentera!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *